• Singurul sat din tara cu Gradina Botanica
 • Scoala infiintata in urma cu peste 130 de ani
 • In anul 1991 s-au implinit 500 de ani de la prima atestare documentara a satului

Despre comuna Prajesti

Comuna Prajesti

Comuna Prăjesti este situata in nord-vestul Colinelor Tutovei, pe stanga raului Siret, la confluenta cu raul Valea Morii.

Date administrative

Comuna Prajesti are in componenta un singur sat: Prajesti, satul de resedinta. Se invecineaza la nord cu comuna Negri, la vest cu comuna Saucesti, iar la sud si est cu comuna Traian.

500Comuna Prajesti figureaza in lista de comune a judetului Bacau incepand cu 19.06.2005, si este asezata in partea de nord-est a acestui judet, la o distanta de 1 km la est de municipiul Bacau, pe drumul national 2F, Bacau-Vaslui (pana la comuna Traian) si apoi la distanta de 5 km pe soseaua judeteana Bacau-Negri, la limita de nord-est a colinelor Tutovei. In perioada anilor 1968 - 2005, actuala comuna Prajesti a fost unificata cu comuna Traian (timp de 37 ani), formand o singura comuna (cu denumirea Traian). In 1968, in Romania a avut loc o noua organizare administrativ-teritoriala a tarii in judete, comuna Traian facand parte din judetul Bacau. In anul 2005, in urma unui referendum si a unor alegeri locale, a fost infiintata comuna Prajesti, conform Legii nr. 67/23.03.2005 si Hotararii Guvernului Romaniei nr 251/25.03.2005. Privind harta comunei Prajesti, se observa ca hotarele acesteia sunt putin sinuoase, iar configuratia lor se aseamana cu un oval prelungit in directia nord-sud si sud-est. Comuna Prajesti se invecineaza la nord cu comuna Negri, la sud si est cu comuna Traian si la vest cu comuna Saucesti, fiind despartita de ultima de raul Siret. Comuna are in componenta un singur sat, respectiv satul Prajesti.

Asezare geografica. Relief

Comuna Prajesti este asezata in partea de nord-est a acestui judet, la o distanta de 1 km la est de municipiul Bacau, pe drumul national 2F, Bacau-Vaslui (pana la comuna Traian) si apoi la distanta de 5 km pe soseaua judeteana Bacau-Negri, la limita de nord-est a colinelor Tutovei.

prajRelieful Comunei Prajesti este variat, in aflorimentele deschise pe versantii vailor se gasesc depozite de terasa de natura aluvionara, reprezentata prin straturi argiloase, nisipoase si loessoide galbene, plastic vartoase cu grosimi apreciabile de peste 10 m, dispuse concordant peste depozite de miocen superioare. De-a lungul Siretului, pe o fasie cu o latime de aproximativ 400-600 m, relieful acestei mici zone apartine tipului de campie aluviala, de lunca inundabila ( din cauza ploilor abundente, a topirii zapezilor sau a revarsarii raului Siret), cu balti si cursuri parasite. in aceasta parte a comunei se afla cea mai mica altitudine (150 m). Celelalte zone se prezinta sub forma unor coline, cu inclinari mici, iar pe micile vai ale paraielor, de-a lungul acestora, se intalnesc mici intinderi cu aspect de lunca, care, pe unele locuri devin mlastinoase asa cum intalnim in partea de sud a comunei Prajesti, in Lunca Siretului. Din cauza viiturilor raului Siret produse ca urmare a unor perioade cu ploi abundente, o mare parte din suprafata de teren agricol de pe valea acestui rau este inundata, fiind scoasa din circuitul agricol. Din suprafata de 1987 ha, suprafata inundabila este de aproximativ 250 ha, in timpul revarsarii raului Siret.

Demografie

Comuna Prajesti are un numar de aproximativ 2505 locuitori. Din punct de vedere etnic populatia comunei Prajesti este romana iar confesiunile sunt crestin romano-catolica si ortodoxa.

Pe raza comunei se afla :

 • Dispensar medical communal
 • Cabinet dentist
 • Farmacie
 • Cabinet veterinar
 • Doua Scoli Generale
 • Biblioteca comunala
 • Camin Cultural
 • societati comerciale cu linii de prelucrare (S.C. SIREWOOD INTERNATIONAL S.R.L. si S.C. BI & DI S.R.L.)

Activitati specifice zonei

Asezarea geografica si relieful comunei noastre confera o priveliste deosebita si constituie o zona favorabila pentru productia de cereale, legume, fructe, vita de vie, dar si un sector zootehnic de crestere a animalelor si pasarilor. Activitati mestesugaresti (executat maturi, cosuri de nuiele, criotorie, balastiera cu statie de sortare)

Facilitati oferite investitorilor

pic1 pic2
 • Terenuri disponibile
 • Forta de munca
 • Servicii (apa, canalizare)
 • Colaborare cu administratia publica locala

Obiective turistice

 • Muzeul comunal "Paul Taralunga"
 • Gradina Botanica "Paul Taralunga"